<  NIEUWS
Nieuw agrofood terrein voor haven Rotterdam
15 mei 2019

Het vervoer van verse producten in reefer containers van en naar Nederland is vorig jaar flink toegenomen. De import steeg met 13% en de export met 7%. De haven van Rotterdam speelt in op deze ontwikkeling met een groot, nieuw terrein voor de overslag van groenten en vis.

Het terrein van 120 voetbalvelden groot komt in Europoort, vlakbij de Maasvlakte en ligt direct aan het water. Er komen meerdere ligplaatsen voor zee- en binnenvaartschepen die speciaal ingericht zijn voor reefers. De haven heeft al agrofood terreinen in de Eemhaven en de Maasvlakte. De bouw zal in juni beginnen. Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat eind juni de eerste bedrijven operationeel zijn.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam is de sterke groei van verse producten te danken aan de wereldwijde bevolkingstoename en welvaartsgroei. Nederland is na de Verenigde Staten het grootste exportland voor groenten en fruit ter wereld. Rotterdam is dé Europese hub voor overslag van verse producten en met het Westland om de hoek aanvoerder van West-Europa.

Groenten, uien en aardappelen worden het meest geëxporteerd via Rotterdam. De meeste verse producten gaan naar China. De andere kant op komen de meeste producten naar Rotterdam vanuit Zuid-Afrika, Brazilië en Costa Rica. De top-3 import producten bestaat uit fruit; citrusvruchten, bananen en druiven.

Wilt u verse producten importeren of exporteren? Neem dan contact op met Ferdi. Hij is gespecialiseerd in reefer transporten, zowel via zee als over de weg met de trein via de Nieuwe Zijderoute.