<  NIEUWS
Nieuwe norm uitstoot wegtransport van kracht
28 augustus 2019

Sinds deze maand zijn de nieuwe Europese uitstootregels voor wegtransport ingegaan. De CO2-uitstoot van vrachtwagens en andere zware voertuigen moet in 2025 gemiddeld 15% lager liggen dan de huidige norm.

Er zijn niet alleen voor 2025 doelstellingen vastgesteld, maar ook voor 2030. Dan moet de uitstoot met maar liefst 30% gereduceerd zijn. Tot en met 30 juni 2020 is de referentieperiode. Dan wordt de nulmeting gedaan.

“Deze nieuwe regels vormen een cruciale stap op weg naar het koolstofvrij maken en moderniseren van het Europese wegvervoer. Dit komt de burgers ten goede, helpt het milieu te beschermen en klimaatdoelen te bereiken, en ondersteunt het concurrentievermogen op de lange termijn van de vervoerssector”, aldus Graţiela Leocadia Gavrilescu, Roemeense vice-premier en minister van Milieu.

De fabrikanten en vrachtwagens worden gecontroleerd door de EU en elk jaar verschijnt een lijst met de CO2-emissies van iedere fabrikant. De commissie verwacht een vermindering van 54 miljoen ton CO2-uitstoot tussen 2020 en 2030.