<  NIEUWS
Noodtoestand houdt aan in Peru
4 april 2017

Peru kampt met de zwaarste overstromingen in twintig jaar tijd. Meer dan de helft van het land is getroffen door extreem hevige regenval en in 800 gemeenten is een noodtoestand uitgeroepen.

Sinds het begin van het regenseizoen, afgelopen december, zijn 600.000 Peruanen getroffen. 120.000 mensen zijn dakloos geworden en volgens recente cijfers zijn minstens 90 mensen overleden en worden er nog velen vermist.

De overstromingen zijn het gevolg van het klimaatfenomeen El Niño. Een verschijnsel die zorgt voor een opwarming van het zeewater aan de Peruaanse kust.

De regio’s van Piura, Lambayeque, Ica, Libertad en Loreto zijn het zwaarst getroffen. Steden als Trujillo zijn onder water te komen staan, de waterzuiveringsinstallaties in de hoofdstad Lima zijn beschadigd en modderstromen hebben veel schade aangericht aan de infrastructuur in het land.

Momenteel richt het land zich op humanitaire hulp, maar er bestaan ook zorgen over de effecten die dit zal hebben op de economie. Zo is er bijvoorbeeld veel schade aan de fruitoogst. De productie van bananen is het zwaarst getroffen, maar ook Peruaanse mango’s, asperges, uien, suikerriet, cacao en quinoa zullen waarschijnlijk beperkt beschikbaar zijn. Verwacht wordt dat de productie van druiven, blauwe bessen, avocado’s en citrusvruchten daarentegen niet zal lijden onder de huidige weersomstandigheden.

Volgens klimaatexperts zal de regen tot de eerste weken van april aanhouden.

Eind maart waren een paar kleinere havens tijdelijk gesloten, maar de grootste en belangrijkste haven van het land, Callao, blijft vooralsnog open. Houdt u er echter rekening mee dat sommige binnenlandse gebieden momenteel slecht bereikbaar zijn door de overstromingen, waardoor er veel belemmeringen zijn voor het binnenlandse transport in Peru.