<  NIEUWS
Ontdek de exporttrends 2018!
7 mei 2018

Hoewel er op meerdere plekken in de wereld voor opschudding wordt gezorgd, gaat het goed met exporterend Nederland. Wat zijn de verwachte exporttrends voor 2018?

Met een blik terug op 2017, zoomen we in dit artikel in op de verwachte ontwikkelingen in 2018. Het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van evofenedex en Altradius onder de Nederlandse exporteurs, toont de onderstaande zes trends voor 2018 aan.

 1. Drie op de vijf exporteurs verwacht exportgroei
  Exporteurs verwachten in 2018 een groei van maar liefst 9 procent gemiddeld te halen. In 2017 zagen zij nog een groei van 8 procent.
 2. NAFTA-landen doen het prima
  Mexico staat op nummer 1 in de top 10 van omzetstijgers onder de Nederlandse exporteurs in 2017. Ook zijn de VS en Canada hoog in de ranglijst terug te vinden. Met meer dan 15 procent staat de VS in 2018 naar verwachting opnieuw bovenaan de lijst. Duitsland neemt met meer dan 10 procent de tweede plek in, gevolgd door een derde plek van het Verenigd Koninkrijk met 8 procent. Verontrustend is dat minder dan 20 procent van de exporteurs een nieuwe markt verwacht te betreden in 2018 ten opzichte van 29 procent in 2017.
 3. Colombia en Turkije meest onder druk
  40 procent van de exporteurs die in Colombia en Turkije actief waren rangschikken deze landen in de top tien “omzetdalers”, waar het Verenigd Koninkrijk zoals verwacht ook toebehoord.
 4. E-facturatie is de norm
  80 procent van de Nederlandse exporteurs factureert al digitaal en wie dat nog niet doet, loopt achter. Vijf procent van de respondenten die het facturatiesysteem nog niet gedigitaliseerd hebben, zegt dat in 2018 te gaan doen. De ervaring leert bij meer dan 20 procent dat de facturen eerder betaald worden.
 5. Geopolitiek, concurrentie en protectionisme
  Geopolitieke onrust en de opkomst van nieuwe concurrentie is voor ongeveer 40 procent van de exporteurs een bedreiging om de bedrijfsdoelstellingen te halen, gevolgd door protectionisme. 90 procent van de exporteurs die daadwerkelijk naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, vinden een nieuw handelsakkoord met het land uiterst belangrijk.
 6. Europa veruit meest kansrijke regio
  In 2017 kwam bijna 75 procent van de exportomzet uit de EU en dat is al jarenlang zo hoog. Op middellange en lange termijn zien exporteurs Europa als de meest kansrijke regio. Hoewel er daar voldoende kansen voor het grijpen liggen, zal de langjarige groei van de wereldeconomie vooral in Azië liggen.