<  NIEUWS
Ontwikkeling spoorlijn zet door
28 augustus 2019

In de Oost-Afrikaanse groeimarkten probeert men door middel van de spoorlijn van Kenia naar Oeganda de infrastructuur een verdere impuls te geven. Een spoorlijn die de Keniaanse havenstad Mombasa moet verbinden met de Oegandese hoofdstad Kampala.

De spoorlijn dient een belangrijk transportknooppunt te worden om de handel tussen deze landen te bevorderen. De ontwikkeling van de zogeheten ‘Mombasa-Nairobi Standard Gauge Railway’  verloopt echter stroef door het uitblijven van financiële middelen vanuit China. Hierdoor is naast het eindpunt enkel de eerste helft voor de spoorverbinding, zo’n 500 kilometer, gereed. Het splinternieuwe betonnen spoorviaduct, dat het eindpunt van de spoorlijn is, bevindt zich in Naivasha, een stad op ongeveer 100 kilometer ten westen van de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Inmiddels heeft de huidige Keniaanse president Kenyatta akkoord gegeven om de aansluiting van de nieuwe Mombasa-Nairobi Standard Gauge Railway op de oude spoorlijn naar Oeganda voort te zetten. De oude spoorlijn heeft echter een smallere spoorbreedte dan de nieuwe spoorlijn.

Kenia en Oeganda zijn genoodzaakt om deze alternatieve plannen verder uit te werken aangezien de kans op de benodigde miljarden vanuit China alsmaar kleiner wordt. Het opknappen van de meer dan negentig jaar oude spoorverbinding tussen beide landen is van belang om de regionale handel te kunnen stimuleren.