<  NIEUWS
Ontwikkelingen seafood Latijns-Amerika
23 mei 2017

Tijdens de Seafood Expo Global waren Latijns-Amerikaanse exporteurs van vis en schaaldieren goed vertegenwoordigd. Hierbij een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in deze sector.

Ecuador
Dankzij de nieuwe handelsovereenkomst tussen Ecuador en de Europese Unie is het importeren van Ecuadoraanse zeevruchten een stuk aantrekkelijker geworden. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de heffingen voor 99,7% van de Ecuadoraanse exportproducten naar Europa komen te vervallen, waaronder ook die van Ecuadoraanse zeevruchten. De Ecuadoraanse overheid heeft onlangs een campagne gelanceerd om voornamelijk de export van Ecuadoraanse garnalen internationaal onder de aandacht te brengen.

Peru
De export van vis en schaaldieren is altijd al een belangrijke industrie geweest voor Peru. De laatste jaren heeft Peru hevig geïnvesteerd in het moderniseren en verduurzamen van de sector. Om Peruaanse vis en zeevruchten verder te bevorderen, werd er tijdens de Seafood Expo Global een nieuwe superfoods campagne gelanceerd.

Peru is de laatste jaren ontzettend succesvol geweest in superfood campagnes voor granen, fruit en groenten. Door ook zeevruchten hierin mee te nemen, worden de gezonde eigenschappen van tonijn, ansjovis, makreel en paardmakreel aan het licht gebracht. Ook zullen mahi, octopus, sint-jakobsschelpen, forel, inktvis en paiche aandacht krijgen binnen de campagne.

Europa is Peru’s belangrijkste exportmarkt. Ondanks een daling in de export als gevolg van het El Niño fenomeen, is de verwachting dat de groei op korte termijn zal herstellen.

Brazilië
De vooruitzichten voor de Braziliaanse zeevruchten sector is momenteel een stuk positiever dan het de afgelopen jaren is geweest. Als gevolg van de economische en politieke crisis waar het land de afgelopen jaren mee te kampen heeft gehad, heeft ook de  zeevruchtensector aanzienlijke schade geleden. Dit wordt onder andere gewijd aan de drastische afname van consumptie op nationaal niveau.

Volgens vertegenwoordigers van de Braziliaanse vis- en schaaldierenindustrie is de sector sinds begin dit jaar volledig hersteld. Ook neemt de interesse voor Braziliaanse zeevruchten toe vanuit  Nederland, Frankrijk en Taiwan, waardoor verwacht wordt dat de export naar deze landen zal toenemen.

De Seafood Expo Global, die eind april plaatsvond in Brussel, trekt jaarlijks 1.800 exposerende bedrijven uit meer dan 75 landen. Daarmee is het de grootste en belangrijkste beurs voor de vis en schaaldieren sector.