<  NIEUWS
Ook in Q3 veel blank sailings
16 juni 2020

De blank sailings blijven aanhouden. Ook in het derde kwartaal worden er aardig wat afvaarten geschrapt, wat de capaciteit met 15 procent verlaagt.

De afgelopen weken hebben rederijen hun vaarschema’s voor Q3 van 2020 aangekondigd. Uit analyses van verschillende onderzoeksbureaus blijkt dat de capaciteit hetzelfde blijft als het tweede kwartaal en er dus flink wat, ongeveer 15 procent van alle afvaarten geschrapt blijven.

Vaak worden tarieven verlaagd om containerschepen te vullen. Rederijen houden er nu een andere tactiek op na. Door te snijden in de capaciteit kunnen de tarieven op peil gehouden worden. Uit de analyses blijkt dat de tarieven in de eerste twintig weken van 2020 bijna onafgebroken boven de tarieven van 2018 en 2019 liggen.

De World Container Index van Drewry ligt zelfs 22 procent hoger dan een jaar geleden. Deze index is gebaseerd op acht routes tussen de VS, Europa en Aziƫ. Volgens directeur Alan Murphy van Sea-Intelligence is de verklaring hiervoor dat het aantal rederijen op de oostwest-routes door de allianties tot drie is gereduceerd, waardoor er weinig onderboden wordt.