<  NIEUWS
Oostkust VS telt hoogste importvolumes ooit
25 september 2018

De havens van New York en New Jersey hebben in de maand juli de beste maand ooit gedraaid voor inkomende containers. Volgens een handelsexpert komt dit door de dreigende toekomstige importheffingen.

In de op twee na grootste containerhaven van de Verenigde Staten, gebaseerd op het volume, zijn de importvolumes in de maand juli gestegen naar 322.093 TEU. Dat is 10,4% hoger dan een jaar geleden en bijna 3.000 TEU meer dan het record uit augustus 2017. Hiermee hebben de havens aan de oostkust een 7% hoger volume behaald dan vorig jaar in deze periode.

Aan de westkust heeft de haven van Los Angeles de beste maand juli gedraaid tot op heden, met een totaalvolume van 833.568 TEU. Toch is het totaaljaarvolume 2,6% lager dan vorig jaar. Een andere haven aan de westkust, Port of Long Beach, rekent dit jaar daarentegen een lager volume, maar de totale overslag ten opzichte van vorig jaar is wel 11% hoger.

Door het bredere Panamakanaal groeien de havens aan de oostkust sneller dan de havens aan de westkust. Ook heeft de oostkust scherpere stijgingen waargenomen, dan de tarieven voor de westkust. De recente stijging in de importvolumes komt volgens Foster Finley (U.S. Trade Representative) doordat veel bedrijven nog een groot aantal producten willen importeren, om de mogelijke extra importheffingen voor te zijn.

De totale consumptie van de Amerikanen is dan wel met 6% gestegen in vergelijking tot vorig jaar, maar toch groeit de import nog een stuk sneller dan de consumptie. Zodra er meer duidelijkheid komt rondom de importheffingen zal er een meer gestabiliseerd patroon ontstaan omtrent de importvolumes. Dit kan overigens nog wel tot volgend jaar duren volgens Finley.

Bron: Freightwaves