<  NIEUWS
Overname APM Terminals
26 oktober 2020

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt goedkeuring aan op de overname van de containerterminal APM Terminals Rotterdam. De overname moet de overslagcapaciteit in Rotterdam verhogen.

Op basis van een onderzoek van ACM naar de concurrentie van de overslagbedrijven in de Rotterdamse haven, is de overname goedgekeurd. De overname door Hutchison Ports Netherlands, dat tevens moederbedrijf is van ECT, moet voor voldoende concurrentie in de sector blijven zorgen. Daarnaast wordt verwacht dat de sterke positie van de grote rederijen de concurrentie extra zal aandrijven, waaruit scherpe prijzen, een goede service en innovatie voort moeten komen.

Uit het onderzoek van ACM naar de concurrentie bij overslagdiensten van containers die direct doorgaan naar bestemmingen elders in Europa, blijkt dat veel containers uit de Rotterdamse haven de route over de weg, per trein of binnenwater vervolgen naar onder andere Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk. Aangezien de alliantievorming de positie van rederijen heeft versterkt en zij wereldwijd actief zijn, verwacht de mededingingsautoriteit geen rigoureuze verandering in het marktaandeel. Rederijen doen ten slotte meerdere havens aan en maken daarmee gebruik van meerdere terminals.

Na de overname van APM Terminals blijft de terminal in Rotterdam, naast de ECT Delta, ECT Euromax en de Rotterdam World Gateway.