<  NIEUWS
Perzisch nieuwjaar, wat vieren ze eigenlijk?
16 maart 2017

Norooz, het Perzisch nieuwjaar begint dit jaar op 21 maart. Echter, veel Iraniërs zijn van 19 t/m 24 maart vrij om dit feest te vieren. Maar wat wordt er precies gevierd?

Norooz wordt al meer dan 3000 jaar gevierd in Centraal- en West-Azië en in sommige delen van de Balkan. Dit feest heeft Zoroastrische origines en markeert het begin van de lente en de eerste dag van het nieuwe jaar. Het staat symbool voor een nieuw begin, zowel in de natuur als in de vorm van de promotie van vrede.

In Iran is het de belangrijkste viering van het jaar. Na een grote traditionele schoonmaak, die de hergeboorte van de natuur aanduidt, worden huizen uitgebreid gedecoreerd met bloemen.

Het meest kenmerkende van Norooz is de traditionele tafelindeling, genaamd de Haft Seen. Hierbij worden zeven symbolische items, die in het Perzisch met de letter S beginnen, op tafel gezet:

  1. Sabzeh – een bord met een groene plant, zoals tarwe, wat symbool staat voor wedergeboorte;
  2. Samanu – zoete pudding van ontkiemde tarwe, dat rijkdom symboliseert;
  3. Senjed – gedroogd fruit staat symbool voor liefde;
  4. Seer – knoflook symboliseert gezondheid;
  5. Seer – appels staan symbool voor schoonheid;
  6. Somāq – sumacbessen waarvan de kleur de zonsopgang symboliseert;
  7. Serkeh – azijn staat symbool voor oudheid en geduld.

Daarnaast zijn er ook vaak eieren, kaarsen, een heilig boek en een gedichtenbundel aanwezig op tafel.

Tijdens de viering worden er traditionele gerechten gekookt en veel tijd met vrienden, buren en familie doorgebracht. Houdt u er rekening mee dat kantoren van 19 t/m 24 maart gesloten zijn.