<  NIEUWS
Politieke instabiliteit Afrikaanse landen
13 januari 2017

Hoewel Afrika gezien wordt als één van de grootste groeimarkten ter wereld, blijft de politieke situatie zorgelijk. In Kenia en Nigeria is de situatie al langere tijd instabiel, maar nu ook in Gambia en Congo.

Gambia
Na de presidentsverkiezingen in Gambia begin december, verloor president Yahya Jammeh zijn positie. Ondanks de overwinning van oppositieleider Adama Barrow legde dictator Yahya Jammeh zich niet neer bij deze nederlaag en weigert af te treden.

De ECOWAS-leiders (Economic Community of West African States), waaronder president Muhammadu Buhari van Nigeria en president John Mahama van Ghana, zijn bijeengekomen om de situatie in Gambia te bespreken. Volgens een officiële mededeling zullen zij de nodige maatregelen treffen om de verkiezingsuitslag te handhaven.

Congo
De presidentverkiezingen in Congo hebben opnieuw geleid tot heel veel onrust in het land. Volgens de officiële uitslag won president Joseph Kabila met bijna 49 procent van de stemmen. Echter heeft oppositieleider Étienne Tshisekedi, die een derde van de kiezers achter zich zou hebben, zichzelf ook tot winnaar uitgeroepen. Hij boycot het parlement.

Europese waarnemers hebben grote vraagtekens gezet bij het resultaat van de verkiezingen ten gevolge van de talrijke onregelmatigheden en fraude. Dit heeft geresulteerd in een aantal onrustige en gewelddadige dagen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. De internationale handel heeft daardoor een aantal weken stilgelegen. Momenteel hervat het openbaar leven zich langzaamaan.