<  NIEUWS
Populariteit paddenstoelen groter dan ooit
14 juni 2019

De reputatie van de paddenstoel als stevige winterkost is ingeruild door de ultieme vleesvervanger. Een enorme boost voor de Amerikaanse paddenstoelenmarkt!

Ten tijde van de lente neemt de vraag naar paddenstoelen doorgaans af, maar sinds de afgelopen paar jaar blijft de vraag een langere periode aanhouden. De schimmel die van oudsher wordt bestempeld als stevige winterkost is tegenwoordig razend populair. Gerechten worden bereid met exotische paddenstoelen, als shiitake, eryngii en maitake. Vaak aanvullend, maar ook steeds vaker als vleesvervanger.

Met dank aan kookprogramma’s is de shiitaketeelt steeds bekender geworden in Nederland. Het ‘blended burger’-concept is een voorbeeld van een vleesvervanger, waarbij het vlees in de hamburgers gedeeltelijk wordt vervangen door paddenstoelen. In Amerika is dit concept een tophit geworden door een project dat erop gericht was de veelzijdigheid van het gebruik van paddenstoelen onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd de afzet van paddenstoelen te stimuleren in de zomermaanden.

Het aantal niet-vleeseters, vegetariƫrs en veganisten neemt steeds meer toe en de consument wordt steeds kritischer. De champignon moet vers, biologisch en lokaal geteeld zijn. Laat de focus daar in Amerika nu net op liggen!