<  NIEUWS
Posorja; de opkomende parel onder de terminals
28 oktober 2019

De nieuwe diepzeehaven Posorja maakt de havenstad Guayaquil de aantrekkelijkste toegangspoort van de Zuid-Amerikaanse westkust. Nu de eerste fase is afgerond, liggen de plannen voor doorontwikkeling van de volgende fases al klaar.

De geringe diepgang van 9,75 meter waarmee de scheepvaart van en naar Ecuador kampte, beperkte de havenstad Guayaquil. Het zorgde er soms zelfs voor dat de haven door de scheepvaart werd vermeden. Met de afronding van de eerste fase van het project Posorja wordt de havenstad Guayaquil toegankelijker. De nieuwe diepzeehaven heeft een diepgang van 16,5 meter in combinatie met een vaargeul van 21 mijl. Daarbij is de nieuwe aanlegkade bijna 500 meter lang en gelegen bij een terminal van 40 hectare, heeft de terminal een capaciteit van 750.000 TEU en beschikt de terminal over vier kranen.

Rotterdam is op verschillende vlakken een voorbeeld voor de ontwikkeling van de terminal Posorja. Om de bereikbaarheid over de weg en het water te vergroten, is het bargeproject uit Rotterdam in Ecuador toegepast.

Ook in technologie wordt groots geïnvesteerd. Met de plaatsing van scanners, een geautomatiseerde gate aan de landzijde, het verlenen van toegang aan vrachtwagenchauffeurs met een vingerafdruk en een camerasysteem, moet de logistieke afhandeling geavanceerd verlopen. Hiermee wordt veel handwerk geautomatiseerd, waardoor er een stuk minder mensen werkzaam zijn op de terminal.

Fase twee van het project Posorja omvat een uitbreiding tot 800 meter kade, 1,5 miljoen TEU en maar liefst acht kranen. In deze fase wordt ook een logistieke zone van 100 hectare gemaakt voor de directe afhandeling van lading. Andere gewenste ontwikkelingen luiden een 21 kilometer lange nieuwe weg als verbinding naar het hoofdwegennetwerk en de aanleg van een strategisch gelegen logistiek centrum in het binnenland.

Met de afronding van het project wordt verwacht dat schepen die via Posorja worden afgehandeld, tot 24 uur kunnen winnen ten opzichte van de haven van Guayaquil. Daarnaast wordt er een beduidend hogere productiviteit verwacht.