<  NIEUWS
Ongewone ramadan voor de emiraten
11 maart 2021

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en de vastenmaand voor moslims. Gedurende deze periode wordt er doorgaans meer geïmporteerd vanwege de grote maaltijden die na zonsondergang in groepsverband genuttigd worden, maar de aangescherpte coronamaatregelen brengen daar verandering in.

Tijdens de vastenmaand mag er tussen zonsop en -ondergang niet gegeten of gedronken worden. Het is een maand waarin men zichzelf leert te beheersen en waar het geven om anderen centraal staat. In deze maand herdenken moslims dat Mohammed zijn eerste boodschap van Allah ontving.

Na zonsondergang komen families en vrienden gewoonlijk bijeen om de zogenoemde iftar-maaltijden te nuttigen. Het Sharjah Emergency, Crisis and Disaster Management Team (ECDMT) heeft echter een aantal COVID-19-veiligheidsregels uitgevaardigd die de bewoners tijdens de heilige maand ramadan in acht moeten nemen.

Huisbezoeken en familiebijeenkomsten zijn in de VAE echter verboden volgens de nieuwe richtlijnen rond de ramadan en families worden aangemoedigd om elkaar in plaats daarvan online te ontmoeten. Gezien de huidige situatie is bijna een derde van plan de heilige maand online te vieren met hun geliefden. Als gevolg daarvan zullen de uitgavenpatronen deze ramadan waarschijnlijk anders zijn dan in de jaren vóór de pandemie.

Wegens de ramadan zijn er islamitische landen die aangepaste werktijden en roosters hanteren. Houd er rekening mee dat lokale processen hierdoor mogelijk kunnen vertragen. Op grond van astronomische berekeningen begint de ramadan dit jaar op dinsdag 13 april en zal op woensdag 12 mei eindigen.

Tijdens het suikerfeest, de islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand wordt gevierd, zijn bedrijven in islamitische landen veelal gesloten. Ons kantoor Jordex Global is tijdens de ramadan geopend tussen 08:30 en 15:30 uur en ook buiten deze aangepaste werktijden en tijdens het suikerfeest bereikbaar.