<  NIEUWS
Reefers belangrijke groeimarkt
16 juni 2020

De Rotterdamse haven en rederijen zien de reefermarkt blijvend groeien. Rederijen passen hun vloot erop aan met de nieuwste containerschepen.

De laatste maanden komen er meer conventionele koelschepen aan in de haven van Rotterdam. Rederijen zijn niet in staat voldoende reefercontainers in de laadhavens van Zuid-Afrika te positioneren door de coronamaatregelen. Het reeferterkort dwingt exporteurs meer op de ‘ouderwetse’ manier te verschepen in conventionele koelschepen met aan dek containers en in het ruim pallets.

Niet alleen de laatste maanden, maar ook de afgelopen jaren maakt de reefermarkt een sterke groei door. Het gebruik van reefercontainers groeit jaarlijks met 3 à 4%. Deze groei is te danken aan de wereldwijd stijgende vraag naar verse en meer gevarieerde producten. Ook worden er naast de bekende producten zoals vis, groente en fruit, steeds meer andere producten zoals medicijnen en elektronica -die niet blootgesteld mogen worden aan hoge temperatuurverschillen- in reefers vervoerd.

Rederijen spelen in op de groeiende vraag. ONE breidt haar reefervloot uit met vijfduizend veertigvoets koelcontainers. De afgelopen jaren heeft de rederij al flink geïnvesteerd in reefers en ook in 2020 wordt deze strategie voortgezet. De vloot van HMM groeit dit jaar mede aanzienlijk. HMM Algeciras die begin juni in Rotterdam aankwam, is de eerste van twaalf recordschepen met een capaciteit van 24.000 TEU per stuk. De nieuwe schepen hebben gemiddeld 25 procent meer reeferplugs dan de voorgaande schepen.