<  NIEUWS
Regelgeving verschepingen naar Jeddah
31 januari 2017

Sinds een jaar zijn er nieuwe regels voor het verschepen van gevaarlijke stoffen naar Jeddah, Saoedi-Arabië. Deze regels zijn niet altijd evengoed bekend. Wij lichten ze nog even toe.

De ontvanger, ook wel consignee genoemd op officiële documenten, is verplicht om voorafgaand aan het arriveren van een verscheping in de haven van Jeddah toestemming te krijgen van de havenautoriteiten/douane om de goederen te lossen. Dit is niet hetzelfde als een Dangerous Goods Declaration, een importvergunning van de goederen of een vergunning voor de import van gevaarlijke goederen. Het is een specifiek voorafgaande goedkeuring voor het lossen van gevaarlijke goederen in de haven van Jeddah.

De consignee dient deze toestemming zelf met de lokale autoriteiten te regelen. Steeds meer rederijen willen voor de aankomst van het schip in Jeddah (en soms voor vertrek vanuit Europa) hier een bewijs van zien via de shipper, oftewel de boekende partij. Zonder dit bewijs worden de goederen niet gelost. Dit geldt uitsluitend voor de haven van Jeddah en niet voor Dammam.