<  NIEUWS
Restricties laadgewicht tijdens spring thaw
14 november 2017

Wanneer in Nederland de winter overgaat naar lente, begint de natuur te bloeien. In Canada vindt dan de jaarlijkse spring thaw, de Engelse vertaling van lentedooi plaats, wat groots effect heeft op de wegen.

Bij de overgang van de winter naar lente dooit het in Canada zo hard, dat de lagen van materialen die de wegen samenstellen door de overmatige hoeveelheden water aanzienlijk verzwakt worden.

Uit studies van de provinciale transport ministeries en Canadian Highway Research is gebleken dat het asfalt 50% tot 70% meer reageert op de hoeveelheid lading dan in alle andere seizoenen. Vrachtwagens die dagelijks de snelweg opgaan, kunnen vijf tot acht keer meer schade aan de weg aanrichten dan in een ander seizoen.

Om de schade zo veel mogelijk te beperken heeft elke Canadese provincie een jaarlijks ‘Spring Thaw’ beleid. Gehandhaafd door de provincies, beperkt het beleid ladingen die getransporteerd worden op risicosnelwegen voor een vaste periode.

De mate van de restricties, technische eisen en tijdsperiode kan schommelen en is afhankelijk van de staat van de weg en regio. De restricties worden opgelegd op het gewicht en afmeting van het voertuig. Dit omvat de voertuiglengte, asbelasting en spreiding, en de totale geladen massa van voertuigen en voertuigcombinaties. Gemiddeld zijn de restricties tot 50 % tot 90 % van toepassing voor vervoerders tijdens spring thaw. De exacte beperkingen zijn afhankelijk van snelwegklasse, jaarlijkse vorst- en wegtolerantietests.

Van de tien provincies geldt spring thaw voor negen provincies. De provincies zijn British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Québec, Nova Scotia, New Brunswick en Newfoundland & Labrador. De spring thaw periode varieert halverwege februari tot en met eind juni.

Bent u van plan te transporteren in of naar Canada tijdens spring thaw? Dan wordt er geadviseerd om de regelingen goed in de gaten gehouden. Boetes zijn vanaf $350, de wagen wordt aan de kant gehouden tot dat het overgewicht is verwijderd en de vervoerder zal ook punten krijgen op de National Safety Code profiel.