<  NIEUWS
Rotterdam helpt bij wederopbouw Beiroet
4 september 2020

Havenbedrijf Rotterdam heeft een bezoek gebracht aan het zwaar getroffen Beiroet. De wederopbouw van de haven is essentieel voor de toevoer van voedingsmiddelen en andere primaire levensbehoeften.

Doel van de missie is om te kijken hoe Nederland Libanon kan steunen bij de wederopbouw. Wat is er concreet nodig en hoe kan Nederlandse expertise straks zo goed mogelijk ingezet worden? Nederland heeft veel ervaring op het gebied van  havenontwikkeling en de bouw van haveninfrastructuur. De haven is cruciaal voor de vele organisaties die hulp in het land willen krijgen, maar ook voedselhulp voor Syrië loopt via Beiroet.

Een groot deel van de haven van Beiroet werd op 4 augustus verwoest door een explosie. De Libanese regering heeft de Wereldbank een mandaat gegeven voor de wederopbouw en Nederland heeft daarbij hulp aangeboden.

“Je schrikt er ongelooflijk van. Er zijn zoveel distributiecentra compleet geruïneerd. Schepen die aan de kade lagen, liggen nu op hun kant op de bodem van het havenbekken. En dan heb ik het nog niet eens over de krater en de grote graansilo’s die hier staan en volledig verwoest zijn. Het is enorm indrukwekkend en ook triest”. Aldus René van der Plas, directeur van de internationale tak van Havenbedrijf Rotterdam.

De haven is inmiddels weer volledig operationeel. De grotere containerterminals bleken gelukkig redelijk onbeschadigd.