Geplaatst op:

Rotterdam richt haven in op allergrootste containerschepen

De haven van Rotterdam maakt zich klaar om de nieuwe vloot mega containerschepen te ontvangen. Er wordt een kade aangelegd voor twaalf sleepboten die containerreuzen van 430 meter lang de haven in kunnen begeleiden.

De containerschepen zijn de laatste jaren blijven groeien. Om ook de allergrootsten goed te kunnen afhandelen in de grootste haven van Europa wordt de haven hierop heringericht.

Onderdeel van de plannen is de aanleg van een sleepbotenkade, direct bij de entree van de Rotterdamse haven en dus dicht bij de grootste containerterminals. Alle ligplaatsen worden voorzien van walstroom en naar verwachting eind 2024 opgeleverd.

Om ervoor te zorgen dat de grootste containerschepen ter wereld elkaar kunnen passeren op weg naar de haven van Rotterdam, wordt de toegangsgeul naar Maasvlakte 2 verbreed. Dit wordt gedaan door het Yangtzekanaal te verbreden.

Ook de terminals gaan uitbreiden. APM Terminals heeft aangekondigd ongeveer een kilometer overslagkade en ruim tachtig hectare terrein erbij te krijgen. Daarmee groeit de overslagcapaciteit van ongeveer twee naar vier miljoen teu per jaar. Het is nu afwachten tot Rotterdam World Gateway (RWG) met een vergelijkbare aankondiging komt.

16 november 2023

Introductie EU ETS maritieme sector

De maritieme sector maakt zich klaar voor de introductie van het Europese emissiehandelssysteem, ook wel bekend als European Emission Trading System (EU ETS).

9 november 2023

Uitbreiding team Jordex: Romy en Joy

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's verwelkomd: Romy Boon is gestart als Customs Representative en Joy Vlielander als Finance & Control Specialist.

9 november 2023

Jordex koppel Zesdaagse bekend

Tijdens de 40ste editie van de Wooning Zesdaagse prijkt het jonge belofte koppel - Vincent Hoppezak en Philip Heijnen - met het Jordex logo op de baan.

3 november 2023

Oudste containervloot ooit

In de afgelopen 13 jaar is de gemiddelde leeftijd van de containervloot meer dan 4 jaar gestegen. In 2010 was de gemiddelde leeftijd 9,9 jaar, nu 14,2 jaar.

2 november 2023

Duitse Maut per 1 december verdubbeld

Per 1 december 2023 wordt de Duitse Maut voor vrachtwagens verdubbeld door een CO2-belasting. De totale tol komt dan neer op 39 cent per kilometer.

2 november 2023

Suezkanaal 15% duurder in 2024

Vanaf 15 januari 2024 moeten containerschepen 15% meer betalen om door het Suezkanaal te varen.

24 oktober 2023

Incoterms, waar moet je op letten?

Veel voorkomende Incoterms bij zowel import- als export verschepingen zijn: FOB, CFR, CIF en DDP. Daarnaast moet het jaartal van de versie vermeld worden.

24 oktober 2023

Overslag havens Rotterdam en Antwerpen gedaald

In de eerste drie kwartalen van 2023 is zowel de containeroverslag in de haven van Rotterdam als Antwerpen met 6% gedaald.

Wij gebruiken cookies. Learn more