<  NIEUWS
Rotterdamse gebouwen en hun iconische bijnamen
3 december 2020

Vorige maand schreven we over het alfabet van een Rotterdammer(T), nu laten we je graag kennis maken met de bijnamen van Rotterdamse gebouwen. Heb jij weleens in de exclusieve Blokkendoos geslapen?

 1. Station Kapsalon
  De vormgeving van de materialen die gebruikt zijn voor Rotterdam Centraal doen ons denken aan Rotterdams meest beroemde gerecht; een kapsalon in een aluminium bakkie (friet bedekt met shoarma, afgetopt met gesmolten kaas, sla, knoflooksaus en sambal).
 2. De Koopgoot
  Ooit bedacht een sjieke architect; de Beurstraverse. Een winkelstraat die onder het straatniveau van de Coolsingel en het Beurs World Trade Center Rotterdam ligt. De officiƫle naam heeft nog geen dag standgehouden, iedereen noemt het de Koopgoot.
 3. De Blokkendoos
  Apetrots zijn we op het grootste gebouw van Rotterdam, ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas, die ook internationaal in de prijzen valt. Wereldberoemd of niet, de wolkenkrabber de Rotterdam noemen we hiero gewoon de Blokkendoos.
 4. Hoerenloper
  Wat nu de loopbrug van de Wilhelminapier op de Kop van Zuid naar de steeds populairder wordende wijk Katendrecht en het SS Rotterdam is, was vroeger een loopbrug naar de oude rosse buurt van Rotterdam. De Rijnhavenbrug staat bekend als de Hoerenloper. De brug van echte liefde, volgehangen met liefdesslotjes.
 5. De Zwaan
  Het boegbeeld van de skyline van Rotterdam; de Erasmusbrug staat ook wel bekend als De Zwaan. Door de vormen en lijnen van de constructie lijkt het net of er een zwaan op de Maas ligt te dobberen.