<  NIEUWS
's Werelds piratenhotspot
26 november 2019

Terwijl het vrachtschip ‘MV Bonitas’ begin november voor anker lag voor de kust van Benin in West-Afrika, is het tweehonderd meter lange schip aangevallen. Negen bemanningsleden, waaronder de kapitein, zijn ontvoerd.

Dit is niet de eerste keer dat er in de Golf van Guinee een schip wordt geteisterd door piraten. Het water wordt zelfs dé piratenhotspot van de wereld genoemd, waarmee het wordt bestempeld tot gevaarlijkste vaarwater ter wereld.

“Het leeuwendeel van de aanvallen in het gebied is toe te schrijven aan zo’n tien groepen piraten uit Nigeria”, aldus professor Bertrand Monnet, die verschillende bendes in de Nigerdelta interviewde. Deze piraten worden omschreven als ‘goed georganiseerd’ en ‘gedreven’. Nadat zij per vissersboot de zee op varen, stappen zij ver op zee over op speedboten, waarna er wordt toegeslagen. Bemanningsleden worden pas vrijgelaten als er losgeld is betaald.

Naast stijgende olieprijzen, is corruptie een grote oorzaak van het piratenprobleem, waardoor overheden terughoudender zijn met ingrijpen. Desondanks schudt de verontrustende situatie de Nigeriaanse overheid wakker. Piraterij is onlangs opgenomen in het wetboek van strafrecht.