<  NIEUWS
's Werelds populairst fruit wordt bedreigd
10 september 2019

Een gevaarlijke schimmel die bananenplanten aantast is in Latijns-Amerika opgedoken. Bananentelers vrezen voor de schimmel. TR4 kan meer dan veertig jaar in de grond blijven zitten en er is geen bestrijdingsmiddel tegen.

TR4 is eerder in Azië, Australië en Oost-Afrika gesignaleerd. Ondanks jarenlange pogingen om de bananenziekte tegen te houden, is deze nu toch in Zuid-Amerika aangetroffen. Dit heeft het Colombiaanse instituut voor landbouw en visserij Instituto Colombiano Agropecuario (ICA) bevestigd. Uit tests is gebleken dat de schimmel TR4 (Tropical Race 4) aanwezig is op plantages aan de Caraïbische kust van het land.

Het is een grote bedreiging voor de wereldwijde bananenproductie. Naast bekendmaking werd er dan ook een nationale noodtoestand op landbouwgebied in Colombia afgekondigd. Colombia behoort samen met een aantal andere landen in Latijns-Amerika tot de grootste bananenexporteurs.

TR4 is niet gevaarlijk voor mensen. Voor bananenplanten kan de schimmel dodelijk zijn. De schimmelziekte tast de vaten van de planten aan, waarna de bladeren slap gaan hangen en verkleuren. Uiteindelijk gaat de plant (vaak) dood en doordat de schimmel zo lang in de grond blijft zitten, redden nieuwe planten het ook niet.