<  NIEUWS
Samen doelen stellen
10 oktober 2016

Jorn Bakker is klinisch inspanningsfysioloog bij BeLife Human Performance Center. Afgelopen jaar heeft hij de medewerkers van Jordex intensief begeleid tijdens het Jordex Vitaal programma. Jorn Bakker vertelt wat het Jordex Vitaal programma precies inhoudt en welke trainingsmethode hij heeft gebruikt.

Het Jordex Vitaal programma is een fysiek programma om de werknemers van Jordex beter te laten presteren op hun werk. De deelnemers worden fitter, zowel op het werk als privé, waardoor het ziekteverzuim afneemt. Het programma bestaat uit een kick-off, screening, workshops en trainingen.

Iedere deelnemer is bij de start van het programma uitgebreid gescreend om de veiligheid en de behandeldoelen vast te stellen. De screening bestaat uit een inspanningstest, een functional movement screen (FMS test) en een bloedtest. De inspanningstest meet het maximale zuurstofopnamevermogen waarmee de conditie van de deelnemer wordt vastgelegd. Een functional movement screen test de beweegoriëntatie en –coördinatie en uit de bloedtest blijkt of de deelnemer afwijkende orgaanfuncties heeft en controleert de voedingstatussen zoals cholesterol of bloeddruk.

Na de screening begint de trainingsperiode van tien weken. Een wekelijkse training met een op maat gemaakt programma, in combinatie met de Fitbit (wearable) verbetert de conditie, beweegoriëntatie en –coördinatie en de voedingstatussen. Jorn zijn trainingsmethodes voor het Jordex Vitaal programma zijn HIIT (High Intensity Interval Training) en Sprint Interval Training. Tijdens HIIT wordt de conditie, die meetbaar is dankzij de Fitbit en de doelen die gesteld zijn tijdens de FMS getraind. Het doel van de Sprint Interval Training is het opbouwen van conditie waardoor de zuurstofopname verbetert en de ventilatoire drempel verhoogt.

Na tien weken wordt er gekeken of het programma resultaat heeft geboekt. Er wordt opnieuw een inspanningstest en Function Movement Screen gedaan.

Ik ben erg verrast over de resultaten van het Jordex Vitaal programma. De deelnemers hebben veel progressie laten zien. Fitte medewerkers passen bij een bedrijf als Jordex. Jordex doet er alles aan om zijn medewerkers fit en gezond te houden en – waar mogelijk is – nog fitter te maken. Zo hebben zij een uitgebreide trainingszaal, verzorgde (gezonde) lunch en trainers die langs komen om training te geven. Mede dankzij de aangeboden faciliteiten zijn de medewerkers van Jordex gemotiveerd om aan hun gezondheid te werken.

Jorn Bakker