<  NIEUWS
Sea Waybill vs Bill of Lading
11 december 2018

Twee belangrijke documenten die komen kijken bij transport over zee, zijn de Sea Waybill en de Bill of Lading. Deze documenten worden regelmatig door elkaar gehaald of verkeerd toegepast. Wij leggen de verschillen beknopt uit.

Een Sea Waybill (SWB), ook wel bekend als zeevrachtbrief, is uitsluitend een vervoersdocument. In tegenstelling tot bij een B/L, mag de vervoerder met een SWB goederen afleveren aan degene die zich als geadresseerde kenbaar maakt. Het versturen van een SWB gaat digitaal.

Een Bill of Lading (B/L), oftewel cognossement, is een papieren eigendomsdocument dat de waarde van de goederen vertegenwoordigt. Een B/L wordt opgesteld door de rederij of forwarder n.a.v. door de shipper verstrekte gegevens. Het is een verklaring dat, de in de B/L omschreven goederen, zijn geladen. Bij aankomst van het schip dient de B/L als eigendomsbewijs. De goederen kunnen pas na overlegging van het originele cognossement, in ontvangst worden genomen.

Het voordeel van een B/L, hard copy document, is dat de shipper goederen pas vrij kan geven wanneer de ontvanger betaald heeft. Het nadeel is dat het langer duurt om het document te versturen en dat de envelop met de B/L kwijt kan raken. Voor verschepingen waarbij de shipper verzekerd is van betaling, kan gekozen worden voor een SWB.

Wilt u meer informatie over deze documenten of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze customer service afdeling.