<  NIEUWS
Spanningen om water Nijl
17 september 2018

Terwijl Ethiopië zich voorbereidt om de Grote Renaissancedam, ook wel bekend als The Grand Ethiopian Renaissance Dam, te operationaliseren, heeft het internationale geschil over de rivier een make-or-break-moment bereikt.

De Grote Renaissancedam ligt in de Blauwe Nijl. De Blauwe Nijl is de grootste rivier van Ethiopië, stroomt naar Soedan en komt daar samen met de Nijl. Meer dan de helft van het water in Egypte wordt geleverd door deze rivier.

Ethiopië wil met de stuwdam, die met zestien turbines 6.000 megawatt moet opleveren, de grootste energie-exporteur van Afrika worden. Buurlanden Egypte en Soedan zijn bang dat de dam voor minder watertoevoer in hun land zal zorgen en zo de landbouw in gevaar brengt.

De bouw van de dam is in 2011 gestart en zou dit jaar afgerond moeten worden. De drie landen worden het maar niet eens over de randvoorwaarden en de vraag is nu of Ethiopië het project zal afronden voordat er een akkoord bereikt is. In 2015 sloten de landen, met enige tegenzin, een principeakkoord, maar van dat akkoord is nu amper nog wat te merken.

Het bouwen van de dam zet de machtsverhoudingen op scherp in Oost-Afrika. Niet direct voor de Oost-Afrikaanse landen zelf, maar voor de geopolitiek van het Midden-Oosten. Landen zoals Turkije, Qatar, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten proberen Egypte te beïnvloeden voor eigen belang in het Rode Zee gebied.

De landen willen militaire en maritieme uitvalbasissen en agrarische grond  in het Rode Zee gebied opkopen voor het verbouwen van voedsel voor hun eigen land. Sommige Golflanden hebben zelfs flink geïnvesteerd in het cultiveren van Oost Afrikaanse landen en het bemiddelen bij conflicten.