<  NIEUWS
Spoor Canada geblokkeerd
24 februari 2020

Het spoorverkeer in Canada wordt al weken geblokkeerd. Inheemse volken protesteren tegen de bouw van een oliepijpleiding die dwars door het gebied van de Wet’suwet’en-stam loopt.

De Wet’suwet’en zijn het niet eens met de aanleg van een bijna 700 kilometer lange gaspijplijn door hun traditionele land in het westen van Canada. Uit protest blokkeren ze belangrijke stukken spoor met pallets, tenten en vlaggen. Er zijn inmiddels al honderden goederen en passagiers treinritten geannuleerd.

De belangrijkste blokkade ligt in het oosten, tussen hoofdstad Ottawa en economisch centrum Toronto. Die route wordt afgesloten door een ander inheems volk. De Mohawks willen hiermee de Wet’suwet’en steunen.

Voor de Wet’suwet’en heeft het land wat geclaimd wordt door de Canadese regering een bijzondere betekenis. Het is een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Ze wonen er, hun voorouders liggen er begraven en hun scheppingsverhalen komen eruit voort.

Goederen kunnen niet meer vervoerd worden, waardoor sommige gebieden met tekorten zitten en 1000 werknemers thuis moeten blijven. Transporten door het hele land zijn vertraagd. Klanten waarvan het transport vertraagd is zullen wij persoonlijk op de hoogte brengen.

Als alternatief kan er verscheept worden op Halifax of er kunnen containers vanuit Montreal vervoerd worden naar de eindbestemming in plaats van via Toronto. Vragen beantwoorden wij graag!