<  NIEUWS
Stijgende tarieven door IMO 2020
17 september 2019

Dagelijks worden er grote hoeveelheden goederen over zee vervoerd en de handel per zeevracht blijft groeien. Met de IMO verwacht de instantie de negatieve gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid te verminderen. De gevolgen van deze verordening zullen in het laatste kwartaal van 2019 al merkbaar worden.

Vanaf 1 januari 2020 moet de maximale uitstoot van alle containerschepen wereldwijd verlaagd zijn tot 0,5% ten opzichte van het huidige toegestane zwavelgehalte van 3,5%. Energiezuinige schepen verbranden namelijk minder brandstof en zorgen voor een geringere uitstoot van schadelijke stoffen.

Om dit te bewerkstelligen, dienen er maatregelen te worden genomen in de scheepvaart. Het installeren van uitstoot beperkende systemen, zoals scrubber- of zuigmachines, is één van de opties. Daarnaast kunnen nieuwere schepen overgaan op brandstoffen die niet op aardolie gebaseerd zijn of brandstof met een zeer laag zwavelgehalte (VLSF) of mariene gasolie (MGO) gaan gebruiken, die voldoen aan de nieuwe regels. Naar verwachting zal slechts 10 tot 12 procent van de wereldwijde containervloot voorzien zijn van vervuilingsreinigingstechnologie óf in staat zijn om LNG (Liquid Natural Gas) te verbranden.

De nieuwe vereisten brengen veel investeringskosten met zich mee voor de scheepvaart. Hoewel de start van IMO 2020 pas op 1 januari aanvangt zullen de containerrederijen hun tarieven en/of toeslagen in het laatste kwartaal van 2019 mogelijk al aanpassen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over IMO 2020? Neem dan contact op met uw bekende contactpersoon van Jordex.