<  NIEUWS
Strenge zwavelregels zetten scheepvaart op z'n kop
7 november 2019

De klok tikt in de scheepvaartsector. Wereldwijd zwoegen rederijen om hun vloot voor 1 januari IMO 2020-proof te krijgen. De Low Sulphur Surcharge 2020 komt steeds dichterbij.

De nieuwe zwavelregels nemen miljarden investeringskosten met zich mee voor rederijen. Containerschepen die op goedkopere zware stookolie blijven varen moeten voorzien worden van scrubbers, die zwavel uit de uitlaatgassen wassen. Een andere optie is overgaan op duurdere schonere brandstof of lng (liquefied natural gas).

De fikse kosten zijn voor rederijen niet te behappen, waardoor zij genoodzaakt zijn deze kosten door te berekenen aan de klant. Houd er rekening mee dat de Low Sulphur Surcharge 2020 al vanaf 1 december 2019 van kracht wordt. Deze varieert per rederij van tien tot honderden dollar(s) per TEU. Heeft u vragen over de hoogte van de toeslag of wilt u meer informatie over IMO 2020? Neem dan contact op met uw bekende contactpersoon van Jordex.

Niet alleen containerschepen zetten in op duurzaamheid. Ook de cruisewereld gaat hierin mee. Zo is het nieuwste cruiseschip MSC Grandiosa, die begin deze week aanmeerde aan de Rotterdamse kade, uitgerust met een uitstootreinigingssysteem dat zwavelemissie met 97% vermindert en een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) dat uitlaatgassen omzet in onschadelijk stikstof en water.

Meer weten over waarom de zwavelcap is ingesteld? Lees het artikel Stijgende tarieven door IMO 2020.