<  NIEUWS
's Werelds snelst groeiende economie
26 juli 2016

Afrika is momenteel één van de snelst groeiende economieën ter wereld is. Wij hebben een lijst van de top vijf Sub-Sahara-Afrikaanse landen met de hoogst verwachte jaarlijkse groei samengesteld.

1. Ethiopië
De economie van Ethiopië is grotendeels gebaseerd op de landbouw. Koffiebonen zijn het belangrijkste exportproduct. De Ethiopische regering doet er alles aan om de overgang te maken van een landbouweconomie naar een meer gediversifieerde economie. Hierbij richt zij zich voornamelijk op de productie van textiel en energieopwekking. Tevens wordt er in de hoofdstad Addis Abeba een groot aantal hoogwaardige hotelaccommodaties ontwikkeld. Ondanks de groei van een bruto binnenlands product (BBP) van 10,5% blijft de bevolking in vaak extreme armoede leven.

2. Democratische Republiek Congo
De natuurlijke rijkdommen in Congo mogen dan wel overvloedig zijn, de aanhoudende corruptie en conflicten staan nog altijd in de weg. Ondanks de obstakels slaagt het land er toch in om het economisch potentieel met een BBP van 8,5% te laten groeien. Deze groei is voornamelijk te danken aan de mijnbouwsector.

3. Ivoorkust
De Ivoorkust is ’s werelds grootste exporteur van cacaobonen. Samen met koffiebonen en palmolie vormen deze de basis voor de economie met een BBP van 7,7 %. Het land is erg gevoelig voor veranderingen in het klimaat en prijsschommelingen op de internationale markten.

4. Mozambique
Mozambique heeft dankzij haar natuurlijke bronnen zoals aardgas, steenkool, titanium en hydro-elektriciteit veel investeerders kunnen aantrekken. De afgelopen jaren groeide de economie jaarlijks met 6 tot 8%, één van de sterkste prestaties van Afrika. Het BBP voor 2016 staat dan ook op 7,3%.

5. Tanzania
Tanzania heeft de afgelopen jaren een stabiele economische groei doorgemaakt. Dit land speelt een belangrijke rol in de regionale ontwikkeling van Oost-Afrika. Mede dankzij de goudproductie en het toerisme is het BBP vastgesteld op 7,1%. Daarnaast wordt de economie versterkt door de telecommunicatie, het bankwezen en de landbouw.

Bron: Wereld Economisch Forum