<  NIEUWS
Tekort aan zand in de woestijn
24 augustus 2017

Woestijnlanden in het Midden-Oosten kampen met een groeiend tekort aan zand. Het tekort komt voort uit de blijvende vraag naar bouwprojecten. Met woestijnzand valt namelijk niet te bouwen.

Er liggen genoeg bouwplannen klaar, onder meer om op olie-gebaseerde economie te diversifiëren. Met een groeiende verstedelijking en grote evenementen in het vooruitzicht zoals de Expo 20/20 trekken de projecten ook weer aan.

De vraag naar bouwzand stijgt met 5% per jaar. Zo is de vraag naar cement de afgelopen 20 jaar al verdrievoudigd. De prijs van zand vliegt dan ook omhoog.

Nederland beschikt over hoogwaardig bouwzand, wat dankzij de rivieren de Rijn en de Maas in ons land terecht is gekomen. Bouwzand kenmerkt zich door grofkorreligheid, waardoor het beter ‘plakt’. Dit is iets wat het gladde woestijnzand mist. Nederland is hierdoor een belangrijke leverancier voor het Midden-Oosten.

Een trend die kan ontstaan door het te kort aan bouwzand, is het recyclen van beton en asfalt en in de toekomst wellicht innovatieve toepassingen van ander materiaal.