<  NIEUWS
Terug- en vooruitblik op het spoor
28 januari 2019

De populariteit van het spoor is in 2018 gestegen. Naast zee- en luchtvracht wordt de modaliteit als een heel goed alternatief gezien om producten tussen Azië en Europa te vervoeren. Ondanks congestie bij de grensovergangen neemt het transport per spoor van China naar Rotterdam toe.

Onze klanten weten het spoor ook steeds beter te vinden. Producten die in 2018 voornamelijk per trein zijn vervoerd, zijn onder andere medicijnen, elektronica en bloemen. Transport via de spoorwegen is een stuk groener en goedkoper dan transport via de lucht. Op lange termijn kunnen West-Europese luchthavens als Frankfurt en Schiphol deze concurrentie dan ook zeker gaan merken.

De Nieuwe Zijderoute wordt langzaam volwassen en biedt hierdoor steeds meer kansen. Er wordt gewerkt aan de verbetering van het tijdverlies bij douanecontroles, de veiligheidssystemen en voltages op het spoor, maar ook de frequentie wordt verhoogd. Daarnaast krijgt de Chinese overheid steeds meer commitment van landen als Polen en Kazachstan, dat de doorlooptijd ten goede komt.

De potentie is enorm, al blijft de modaliteit sterk afhankelijk van de Chinese overheid. De mogelijke garantie op subsidie en spoorcapaciteit zijn factoren die de groei kunnen beïnvloeden. Het West-Europese spoornetwerk is echter druk bezet en passagierstreinen krijgen meestal voorrang.

Een belangrijke factor die er op dit moment nog voor zorgt dat we de route niet volledig kunnen benutten is de Pools-Wit-Russische grens. De Douane, spoorbreedtewijziging en een brug zijn nu nog hinderlijk. Gelukkig is het vooruitzicht met de komst van steeds meer investeringen positief.