<  NIEUWS
Terugblik op Congres de Nieuwe Zijderoute
19 oktober 2018

Op 27 september hebben Rutger en Julienne de dag doorgebracht op het Congres de Nieuwe Zijderoute in het Patronaat te Tilburg. Hier kwam voornamelijk aan bod dat de ontwikkeling van de Nieuwe Zijderoute nog in volle gang is.

Kazachstan en China investeren miljarden euro’s in nieuwe routes, transittijden en het aanleggen van nieuwe verbindingen. Ook wordt er hard gewerkt aan oplossingen om de douaneformaliteiten bij de EU grensovergangen te verbeteren en te versnellen. Het aanleveren van de juiste en volledige documenten draagt bij aan dit proces. Maar ook de douaneformaliteiten bij de grenzen in China dienen verbeterd te worden, want elke provincie heeft haar eigen regelgeving. Daarnaast is de situatie nog niet ingericht op het sterk groeiende volume.

Op dit moment lopen transporten bij de grensovergang tussen Malaszewicze en Brest de grootste vertraging op. Dat heeft te maken met groot onderhoud en de samenwerking tussen beide landen. De infrastructuur wordt verbeterd; er wordt onder andere een tweede brug gebouwd tussen Malaszewicze en Brest om de doorgang en de douaneafhandeling te bespoedigen.

Komende maanden wordt er een nieuwe regel van kracht dat alleen volle treinen mogen vertrekken vanuit China. Dat kan betekenen dat transporten met bepaalde vertrekdata worden verschoven vanwege te weinig lading.

Heeft u vragen betreffende het vervoeren van uw goederen per spoor? Neem dan contact op met treinspecialiste Julienne Alkema.