<  NIEUWS
Toenemende congestie
21 september 2016

Regelmatig hebben havens te maken met congestie, oftewel oponthoud van werkzaamheden. Congestie kent verschillende oorzaken waaronder stakingen, overcapaciteit en implementatie van nieuwe systemen.

Momenteel zorgen stakingen voor congestie in San Antonio Port in Chili. Havenmedewerkers weigeren schepen te lossen, waardoor er vertraging ontstaat.

Ook de haven van Kuwait, Shuwaikh, kampt op dit moment met congestie. Dit wordt veroorzaakt door werkzaamheden aan The Jahra Road Development Project, waaronder ook het slopen van de Ghazali Bridge valt.

De haven van Tunis was in april 2016 de haven met de meeste congestie in het vaargebied van Noord-Afrika. De productiviteit in de haven liep drastisch terug, wat veel oponthoud heeft veroorzaakt. In april duurde de congestie maar liefst zes weken en momenteel is het alweer twee weken aan de gang. Een optie die sommige rederijen overwegen, is het omzetten van huidige verschepingen van Port Tunis naar Port Bizerte.

Oponthoud van schepen verstoort de reguliere gang van zaken en zorgt ervoor dat kosten stijgen. Sommige rederijen voelen zich genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan de opdrachtgevers, door middel van een congestietoeslag.