<  NIEUWS
Topdrukte naar aanloop Chinees Nieuwjaar
3 december 2020

In 2021 begint het Chinees Nieuwjaar op 12 februari. Het is de belangrijkste feestdag en wordt groots gevierd in China. Bedrijven zijn gesloten, wat de nodige logistieke uitdagingen met zich meebrengt.

Chinezen krijgen voor dit feest zeven wettelijk verplichte vrije dagen, van 11 tot en met 17 februari 2021. In de praktijk nemen veel mensen ook een aantal dagen ervoor en erna vrij.

Bedrijven die vanuit China importeren proberen zoveel mogelijk lading deze kant op te krijgen voordat de productie tijdens het Chinees Nieuwjaar stil komt te liggen. Producenten maken overuren en door de topdrukte zijn containerschepen al in een vroeg stadium volgeboekt. Ook in de aanloop naar Chinees Nieuwjaar hebben meerdere rederijen vervroegde opschortingen aangekondigd voor lading per barge naar meerdere Zuid-Chinese havens.

Doordat de productie in China vrijwel een week lang stil wordt gelegd, is er minder lading en schrappen rederijen diensten vanuit Azië naar Europa. Dit heeft effect op de periode na het Chinees Nieuwjaar. Europese bedrijven die naar Azië exporteren waarbij de productie wel gewoon op 100 procent heeft gedraaid, lopen in deze periode tegen beperkte scheepscapaciteit aan.

Met diverse rederijen hebben we ruimteafspraken gemaakt, zodat we ook in drukke periodes zoals het Chinees Nieuwjaar boekingen kunnen aannemen. In verband met de topdrukte en de huidige marktsituatie adviseren wij wel dringend zo vroeg mogelijk te boeken en kijken we graag mee naar alternatieven zoals transport per trein of vliegtuig.