<  NIEUWS
Transparantie detentiekosten
25 september 2018

Na lange tijd ontstaat er meer duidelijkheid over de extra kosten die berekend worden als een container langer in gebruik is, de zogeheten detentiekosten. Deze kosten zijn de afgelopen jaren zonder een duidelijke reden flink gestegen.

In december 2016 is er in de VS een petitie gestart voor meer duidelijkheid over de kosten die gevraagd worden door rederijen. De belanghebbenden achter deze petitie zijn verladers en logistieke dienstverleners en is aangeboden aan de Federal Maritime Commission (FMC), die de zaak in onderzoek heeft genomen en hun bevindingen in een rapport hebben beschreven.

Volgens de mensen achter de petitie hebben de rederijen het zelf ook moeilijker gemaakt om containers tijdig en binnen de vrije periode terug te leveren. Vooral door de toename van grotere schepen. Het is niet duidelijk hoeveel geld wordt verdiend door het innen van deze extra kosten door rederijen en terminals. Opvallend is dat de overige opbrengsten, waaronder dus inkomsten uit container detentie van Maersk in het tweede kwartaal zijn gestegen naar $ 1.6 miljard.

Uit het rapport van FMC blijkt dat onder andere de inkomsten uit deze extra inkomsten zijn gestegen met 90% in 2014, 86% in 2015 en in 2016 zijn gedaald om vervolgens in 2017 weer te stijgen richting het hoogtepunt dat is bereikt in 2015. Er staan momenteel nog geen aanbevelingen of conclusies in het rapport, maar FMC is nog steeds bezig om de zaak te onderzoeken en komt naar verwachting met een nieuw rapport in december dit jaar.