<  NIEUWS
Transportregels in coronacrisis verruimd
11 mei 2020

Om het vervoer van essentiële goederen te continueren, kondigt de Europese Unie versoepeling aan van transportregels. Deze hebben betrekking op havens, wegtransport en luchtvracht.

Nu steeds meer landen om ons heen de grenzen openen, versoepelt de commissie verschillende regels die betrekking hebben op het transporteren van goederen. Wij sommen de versoepelingen per modaliteit op voor Nederland.

Zeevracht

Om rederijen te ondersteunen in de financiële positie is het nu tijdelijk toegestaan om korting te geven op liggelden of deze kosten zelfs op te schorten. Echter heeft de havenbeheerder zelf de bevoegdheid te beslissen om deze maatregel te handhaven of niet. De hoogte van het liggeld verschilt daarom per havenbeheerder.

Wegtransport

De commissie van de Europese Unie komt de wegtransportbranche tegemoet door de rij- en rusttijden te verruimen in Nederland. Ook wordt er tijdelijk minder streng gekeken als een rijbewijs of een vakbekwaamheidseis (Code 95) is verlopen.

Luchtvracht

Ook luchtvracht draait door en gaat coulanter om met afhandelingsregels om de productiestroom op gang te houden. Om geen vertraging op te lopen in het afhandelingsproces door gecompliceerde aanbestedingsprocedures, mogen bepaalde contracten worden verlengd. Ook in het geval van faillissementen onder vrachtafhandelaars wil de commissie hiermee blokkades op de luchthavens voorkomen.

Volg hier de actuele informatie over het coronavirus per land.

De huidige tijd brengt innovativiteit met zich mee. Wij vergaderen wekelijks via Microsoft Teams met de rederijen, airlines en andere leveranciers en houden dagelijks contact. Nieuwe ontwikkelingen zullen wij met u delen, maar we houden graag ook met u persoonlijk contact via een online vergadering. Neem hiervoor of voor andere vragen contact op met uw Jordex contactpersoon.