<  NIEUWS
Trends beïnvloeden wereldwijde handel
5 maart 2018

Wie denkt aan export vanuit Zuid-Amerika, denkt vaak aan exotisch fruit. Maar hoe belangrijk is Zuid-Amerika werkelijk voor de voorziening van fruit wereldwijd? En welke rol spelen zij in de toenemende vraag naar superfoods en bevroren fruit in Europa?

In een infographic geeft de World Fruit Map 2018 inzicht in de diverse handelsstromen en trends in de mondiale fruitsector. Zo is in de afgelopen jaren de handel in fruit vanuit Zuid-Amerika flink gestegen. Ook is er een toename in de vraag naar fruit, zoals avocado’s en bepaalde bessen, die als superfood worden beschouwd. Het aandeel van diepvriesfruit en biologisch fruit in de wereldhandel neemt daarnaast ook steeds verder toe.

In verband met omgekeerde seizoenen speelt Zuid-Amerika een belangrijke rol in de voorziening van vers fruit binnen het noordelijk halfrond. Maar aangezien diepgevroren fruit het hele jaar door verkocht kan worden, neemt de populariteit van deze producten ook toe. Bevroren fruit behoudt de smaak en voedingswaarde en kan eventueel op bestemming verwerkt worden in bijvoorbeeld sappen en andere producten. De populariteit van fruitconcentraat en fruit in conserven nemen daarentegen af.

Naar verwachting blijft de wereldwijde handel in fruit groeien. Factoren als bevolkingsgroei, toenemende welvaart en een toename in de vraag naar gezond eten spelen hier een belangrijk rol in. Maar wist u dat ook trends op sociale media hier invloed op hebben? Zo is gebleken dat het plaatsen van gerechten met avocado een favoriet is onder gebruikers van Instagram.

Uiteraard speelt de logistiek een bepalende factor in de wereldwijde handel van fruit. Jordex beschikt over kennis van de belangrijkste producten uit Zuid-Amerika en is ervaren in het vervoeren van gekoelde en bevroren producten. Neem voor meer informatie contact op met Celeste Flores via celeste.flores@jordex.com.