<  NIEUWS
Vanavond is de Brexit een feit!
31 januari 2020

Vandaag is het zover; de Britten stappen uit de Europese Unie.  Het leek er even op dat er geen deal kwam, maar na 1300 dagen na het referendum is het premier Boris Johnson dan toch gelukt. Er is nog weinig bekend over hoe de relatie tussen de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk eruit gaat zien, maar dit weten we wel!

Vrijdag 31 januari
Op vrijdagavond 23:00 uur Britse tijd is de Brexit een feit. Dit wordt gevierd met een aftelmoment, lichtshow, een speech van Boris Johnson en een heuse Brexit-munt. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan officieel niet meer bij de Europese Unie.

Overgangsfase
Vanaf het moment dat de Britten uit de EU stappen, gaat er een overgangsperiode in. Deze duurt tot 31 december 2020. De  EU-regels gelden dan nog gewoon in het VK. Dit geeft bedrijven en organisaties de gelegenheid zich voor te breiden op de regels die vanaf 2021 gelden.

Afspraken
Ondanks dat er nog niet veel bekend is over de afspraken tussen de EU en het VK, zijn er wel wat afspraken gemaakt. In het Brexit-akkoord met de EU van oktober 2019 staan afspraken over rechten en bescherming van de burgers van zowel de EU als de VK. Over de financiële rekening zijn ook afspraken gemaakt, maar over handel en het vrije verkeer van personen en diensten nog niet. Die worden dit jaar gemaakt.

Tot 2021 kan er gewoon nog met de huidige papieren gereid worden en kunnen er gewoon nog online bestellingen gedaan worden bij Britse webshops.

Onderhandelen
In de overgangsperiode wordt er overlegd en onderhandeld over de toekomstige afspraken tussen de EU en de VK. De onderhandelingen starten op 1 maart 2020. Voor die tijd moeten de 27 lidstaten van de EU toestemming geven om te onderhandelen met het VK.

Deadline
In juni 2020 staat er een deadline gepland. Er wordt dan een top georganiseerd om te kijken hoe ver de EU en de VK zijn en of een handelsovereenkomst voor 2021 haalbaar is. Dit is ook het moment waarop een verlenging van de transitieperiode moet worden aangevraagd.

Verandert er dan wel iets op 1 februari?
Britse Europarlementariërs zullen hun bureaus leegmaken, kantoren uitruimen en terugkeren naar het VK.

Voor vragen en hulp bij verschepingen kunt u terecht bij Gary Hardie. Hij staat graag voor u klaar!