<  NIEUWS
Veelgestelde vragen Automated Manifest System (AMS)
9 juli 2020

Het Automated Manifest System (AMS) is een integraal systeem van de douane om de veiligheidsrisico’s te beperken en is verplicht in Amerika. Lees hier de meest gestelde vragen over deze filing.

In welke landen is AMS verplicht?
AMS is verplicht voor alle goederen die geïmporteerd of overgeladen worden in Amerika. Daarnaast is het ook verplicht in Canada, Mexico, China, Japan, Zuid-Afrika en Turkije. Het is van toepassing op zeevracht, luchtvracht en wegtransport.

Wanneer moet de AMS aangeleverd worden?
De douane moet 24 uur voor vertrek van het schip uit de laadhaven weten wat er aan boord geladen is. Als de juiste gegevens niet op tijd ingediend worden, kunnen de goederen vastgehouden worden.  

Welke gegevens moeten er aangeleverd worden?
Bij het Automated Manifest System worden de gegevens van de B/L instructie gebruikt. Om de filing tijdig op te maken en aan te leveren bij de rederij hebben wij de onderstaande gegevens nodig:

    • Gegevens consignee en notify; contactpersoon, volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres en btw-nummer
    • Nauwkeurige beschrijving van de lading, inclusief gewicht en aantal stuks
    • Containernummer
    • Zegelnummer
    • HS-code

Wie dient de AMS in bij de Amerikaanse douane?
De shipper is verantwoordelijk voor het tijdig en compleet indienen van de B/L instructies, zodat Jordex deze kan doorsturen naar de rederij die om een OK status bij de douane zal vragen. Aan de hand van de B/L instructie wordt ook de AMS aangevraagd door de rederij. Wij adviseren om uiterlijk 24 uur voor de AMS closing de B/L instructies in te dienen zodat bij vragen van de douane nog ruimte is om de ontbrekende informatie te verstrekken. Dit verkleint de kans op vertraging met eventuele mogelijke kosten voor demurrage/detention.