<  NIEUWS
Veelgestelde vragen over het waiver document
13 februari 2020

Bij het wereldwijd vervoeren van goederen komen verschillende documenten kijken. Deze maand vertellen we meer over het waiver document; een must-have bij veel verschepingen vanuit of naar Afrika!

Een waiver is een document dat is voorzien van informatie over de goederen, de afzender en de geadresseerde. Hiermee wordt in landen waar het document verplicht is, toezicht gehouden op het export- en importverkeer.

Hoe wordt het document ook wel genoemd?
In de praktijk worden er vaak een synoniemen gebruikt voor het Waiver document, namelijk Cargo Tracking Note, CNCA, CEE, FERI of BIETC. In Franse termen spreken we over Bordereau de Suivi des Cargaisons (BSC) of Bordereau Electronique de Suivi des Cargaisons (BESC).

In welke landen is een waiver nodig?
Voor het importeren of exporteren vanuit of naar de volgende Afrikaanse landen is het verplicht om een Waiver document op te (laten) maken: Angola, Benin, Burkina Faso, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Ivoorkust, DR Congo, Gabon, Ghana, Guinee, Libië, Liberia, Madagaskar, Mali, Niger, Senegal, Togo, Burundi, Chad, Equatoriaal-Guinee, Guinee-Bissau, Sierre-Leone en South-Sudan.

Waarom is een waiver nodig?
Om instanties in het land van bestemming in de pre-arrival fase te voorzien van informatie over de lading, moet het document compleet zijn met de volgende informatie. In sommige gevallen is dat nodig om te voldoen aan de eisen van de ISPS code (International Ship and Port Facility Security code).

• Volledige gegevens van de exporteur/importeur
• Manier van verscheping
• Omschrijving en waarde van de goederen
• Naam van het schip
• Kosten van het goederenvervoer

Wanneer moet de waiver worden aangeleverd?
Het waiver document moet ingediend zijn bij de ontvangende autoriteiten voordat de lading aankomt in de loshaven.

Hoe kom ik aan een waiver?
Het is per land verschillend waar de waiver aangevraagd dient te worden. De douane-afdeling van Jordex kan het document voor u opmaken en indienen.

Heeft u vragen over het opmaken, aanleveren of registreren van het waiver document? Neem dan contact op met onze Specialist Customs Dennis den Rooijen.