<  NIEUWS
Verkiezingen in Latijns-Amerika 2018
5 februari 2018

De Latijns-Amerikaanse regio is altijd in beweging, maar de vele verkiezingen die dit jaar op de agenda staan, maken 2018 een bijzonder belangrijk jaar voor veel Latijns-Amerikaanse landen.

Op internationaal niveau wordt er voornamelijk met veel belangstelling gekeken naar de verkiezingen die dit jaar zullen plaatsvinden in Brazilië en Mexico, de twee grootste economieën van Latijns-Amerika. Deze landen hebben de afgelopen jaren echter vooral negatief in de schijnwerpers gestaan. Het bestrijden van corruptie staat dan ook hoog op de politieke agenda, waaronder in Mexico veelal gerelateerd aan drugskartels. Het herstellen van het economische vertrouwen op internationaal niveau is naar verwachting een belangrijk thema in de verkiezingen.

Daarnaast zullen er dit jaar ook andere belangrijke verkiezingen plaatsvinden. Zo zijn er presidentiële verkiezingen in Colombia, Paraguay en Costa Rica. Ook in het Caribisch gebied zullen inwoners veelal naar de stembus trekken, onder andere in Barbados, Grenada, Sint Maarten en Trinidad en Tobago.

In maart vinden de parlementsverkiezingen in Cuba plaats. De huidige president Raúl Castro zal geen nieuwe termijn zoeken, dus wordt er een nieuwe president gekozen door de Nationale Vergadering. Ook in Venezuela zullen er officieel gezien verkiezingen plaatsvinden, al wordt Venezuela al jarenlang door een dictatuur geregeerd.