<  NIEUWS
Verschil exportdocumenten CVO en EUR.1
29 juni 2016

Voor de export naar veel landen buiten de EU wordt regelmatig gevraagd om een oorsprongsdocument bij de zending te voegen. Maar wat is nou precies het verschil tussen een CVO en een EUR.1?

Er bestaat nog wel eens verwarring over het verschil tussen een Certificaat van Oorsprong (CVO) en een EUR.1-certificaat (EUR.1). Vervangt het één de ander en welke heb je waarvoor nodig? Hieronder leggen we het uit.

Certificaat van Oorsprong (CVO)
Een CVO is een bewijs van waar het product is geproduceerd. Een aantal landen buiten de Europese Unie stelt een CVO verplicht. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een politieke oorsprong of ter preventie van marktverstoring, maar ook om juist het invoerproces te vergemakkelijken en of het in aanmerking komt voor Most Favoured Nations (MFN) importtarief.

EUR.1-certificaat
Exporteert u naar landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten? Dan gebruikt u een EUR.1-document, ook wel EUR-MED certificaat genoemd. Dit kan korting of vrijstelling van invoerrechten bewerkstelligen. Hiervoor moeten de goederen wel van preferentiële oorsprong zijn.

Als u een EUR.1 aanvraagt, wordt de oorsprong van de goederen gecontroleerd en voorziet de Nederlandse Douane het originele certificaat van een soort visum. Dit kan echter alleen als er ook zelf uitvoeraangifte wordt gedaan.

U kunt een CVO en EUR.1-certificaat aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Als een EUR.1 nodig is, dan geldt dit ook als CVO en hoeft u de CVO niet apart aan te vragen. Andersom vervangt een CVO een EUR.1 echter niet.

Benodigde documenten voor opmaak CVO en EUR.1
Om een CVO of EUR.1-certificaat op te maken hebben wij de onderstaande documenten nodig. Wij verzoeken u vriendelijk deze na het beladen van de container(s) te mailen naar: doc@jordex.com.
– Invoice/paklijst
– Leveranciersverklaring indien u de producten niet zelf produceert, productsamenstelling indien u de producten wel zelf produceert
– EX A document (exportdocument)
– Machtiging voor Jordex zodat wij het document mogen opstellen

Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Jordex.