Geplaatst op:

Verschil land van herkomst en oorsprong

Invoertarieven zijn vastgesteld afhankelijk van het soort goed en het land of groep landen waaruit de goederen afkomstig zijn. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen herkomst en oorsprong?

De tarieven voor invoerheffing zijn in iedere EU-lidstaat hetzelfde. Voor bepaalde landen buiten de EU geldt een lager tarief, dit zijn de zogeheten preferentiële tarieven. Bij deze tarieven wordt er onderscheid gemaakt tussen herkomst en oorsprong.

Herkomst
Dit is de positie die het goed inneemt ten opzichte van het douanerecht, ook wel de status van het goed genoemd waarmee bedoeld wordt of ze in het vrije verkeer zijn. Neem als voorbeeld een Nederlands bedrijf dat goederen uit Hong Kong importeert. Het Nederlandse bedrijf brengt de goederen in het vrije verkeer dmv inklaring en verkoopt ze aan een Turks bedrijf. Voor het Turkse bedrijf is de herkomst van de goederen Nederland omdat daar de douanerechten betaald zijn.

Oorsprong
De oorsprong geeft aan waar een goed is geproduceerd. Goederen zijn van niet-preferentiële oorsprong als ze in een land of gebied ‘geheel en al zijn verkregen’ of in het land van vervaardiging een ‘laatste ingrijpende bewerking’ heeft plaatsgevonden.