<  NIEUWS
Verse Noorse zalm per trein naar China
18 oktober 2019

Vis die voor de kust van Noorwegen gevangen wordt zal in de loop van het jaar per trein door Rusland naar China vervoerd worden.

Rusland heeft per 1 juli het doorvoerverbod van Europese landbouwproducten en voedingsmiddelen per spoor opgeheven. Het is nu weer mogelijk om een aantal voedingsmiddelen, waaronder verse zalm en andere vissoorten, per trein over de Zijderoute door Rusland en Kazachstan naar China te vervoeren.

Voor het transport wordt in Finland gebruik gemaakt van een nieuwe verbinding. De Finse spoorvervoerconsultant Micael Blomster werkt hiervoor samen met Railway Finland in Kouvola. Het voortraject, van de Noorse visserijhaven Narvik naar de Finse terminal Kouvola, zal grotendeels over de weg moeten plaatsvinden.

De breedte van het spoor is hetzelfde als in Rusland, waardoor de goederen alleen bij de Chinese grens overgeladen moeten worden in andere wagons. Het spoor in China kent een andere breedte dan het Russische spoor.

Volgens Blomster zal de reistijd van de verse zalm van Finland naar China twaalf tot veertien dagen duren. Spoorvervoer is veel goedkoper dan transport door de lucht en veel sneller dan containerscheepvaart.

Blomster verwacht dat er jaarlijks zeker 30.000 ton verse zalm uit de Noorse wateren richting het Verre Oosten zal gaan.