<  NIEUWS
Vertraging in haven van Montevideo
3 januari 2018

Lading van en naar Paraguay kampt de afgelopen tijd met forse vertragingen, als gevolg van capaciteitsproblemen en onenigheden met de vakbonden in de Uruguayaanse haven Montevideo.

Paraguay heeft geen directe toegang tot zee. Voor de doorvoer van zeevracht is het land daarom afhankelijk van de havens uit haar buurlanden, met name Uruguay.

Montevideo vertegenwoordigt bijna de helft van de havenactiviteiten (import- en exportlading) van Paraguay. Deze worden voornamelijk via de binnenvaart van en naar Paraguay doorgevoerd. Volgens de Vereniging van Rederijen van Paraguay tellen de vertragingen in 2017 op naar 1.000 dagen en USD $ 6 miljoen aan extra kosten. Hierdoor heeft een groot aantal rederijen de transhipment naar Paraguay (tijdelijk) naar de Argentijnse haven Buenos Aires verplaatst.

Om deze operatie soepel te laten verlopen heeft het Directoraat-Generaal van de douane van Argentinië laten weten dat ze niet langer alle laad- en los containers in de havens zullen scannen. De strenge douanevoorschriften in Argentinië, die sinds 2012 van kracht waren, betekenden dat Buenos Aires vergeleken met Montevideo duurder was en meer tijd koste. Door het scannen van containers te beperken hoopt Buenos Aires weer als een competitief alternatief te worden beschouwd voor Montevideo.