<  NIEUWS
Voedselzekerheid een focus in de Iraanse ontwikkelingen
22 april 2016

De export naar Iran is in 2015 met 21% gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor en dit is nog maar het begin. Sinds de sancties officieel zijn opgeschort sinds begin 2016, groeit niet alleen de interesse om te ondernemen, maar ook de export naar Iran fors. En dat terwijl het betalingsverkeer momenteel nog steeds het grootste obstakel is. De agro en food sector is een belangrijke focus van Iran. Zo is de import van Agricultural machines de laatste 5 jaar met 5,3% gestegen, waarvan zelfs met ruim 50% tussen 2013 en 2014. Dit komt mede door de modernisatie in deze sector en de 2025 visie, waarin de overheid de diversificatie van de economie wilt bevorderen.

Nu de sancties zijn opgeschort, is de verwachte groei in deze sector vele malen groter. De voedselzekerheid is hierbij topprioriteit waarbij een verhoging van productie en ontwikkeling naar modernere en efficiëntere landbouw van groot belang is. Momenteel is de Iraanse Agricultural technologie markt de derde van het Midden-Oosten. Vanuit Nederland zijn er veel kansen qua kapitaalgoederen, innovatie en expertise. Belangrijk zijn: zuivel zoals melkpoeder, machines en apparaten bestemd voor de agro en food en veevoer. Zo was boter al vóór de sancties een belangrijk product dat naar Iran werd geëxporteerd.

Daarnaast is de horticultuur een sector die in Iran veel potentie heeft. Niet alleen qua kassenbouw, maar ook qua machines, grondstoffen en toevoegingen en zaaigoederen/stekken.

In de food sector ligt niet alleen de aandacht op foodprocessing, maar ook op de verpakkingen zelf. Door groeiende hoogopgeleide jonge Iraanse middenklassen is er een stijgende vraag naar verschillende internationale producten. Dit is niet alleen zuivel of diversiteit aan voedsel, maar ook alcoholvrije dranken, chocolade, koekjes en suikerwerk.