<  NIEUWS
Voedselzekerheidsdilemma West-Afrika biedt kansen
26 augustus 2019

De bevolkingsexplosie, klimaatverandering en migratie van het platteland naar de steden wekken zorgen op in West-Afrika. Feeding the cities is hét vraagstuk dat momenteel bovenaan de lijst staat, waar Nederland ook aan kan bijdragen.

In 65 jaar is de bevolking van West-Afrika gegroeid van 75 naar 370 miljoen inwoners. Naast dat dit aantal over 41 jaar naar verwachting is opgelopen naar 1 miljard mensen, wekt de huidige klimaatverandering nog meer zorgen op. Door de verminderde regenval is het bijna niet meer mogelijk om twee oogsten uit een seizoen te halen.

Daaraan toegevoegd wordt het steeds lastiger om de monden te voeden in de steden. Er heerst enorme migratie naar steden als Lagos (Nigeria), Accra (Ghana) en Abidjan (Ivoorkust). Maar de overheden in deze landen zien kansen.

Nederland is in diverse sectoren actief betrokken bij de optimalisatie van de landen, waaronder de zaaizaadsector. Het animo voor droogtolerante zaden en gewassen is groot gezien de huidige klimaatverandering. Investeringen en het delen van kennis over bijvoorbeeld teeltechnieken wordt daarom zeer gewaardeerd. Omgedraaid versterkt het de positie van de Nederlandse zaadbedrijven, omdat zij zich sinds kort gezamenlijk inzetten, wat bijdraagt aan de opbouw van de West-Afrikaanse voedselketens.

Ook de pluimveeketen is onderhevig aan versterking. Van broederijen, diervoeding, huisvesting, verwerking tot aan transport zijn er investeringen nodig.