<  NIEUWS
Voorbereid op reis naar het Midden-Oosten
24 april 2017

Een zakenreis gepland? Verdiep u dan eerst in de cultuur van het land. Dit opent deuren en zorgt ervoor dat u stappen maakt richting de juiste zakenpartner en dus een goede deal.

Vorige jaar hebben we in de nieuwsbrief uitvoerig de do’s en don’ts in het Midden-Oosten beschreven. Nu even een kleine opfrisser.

Het is belangrijk om u specifiek in het land te verdiepen. In de Golfstaten gaat het er anders aan toe dan in Libanon of de Arabische landen in Noord-Afrika. Zo verschillen de werkdagen bijvoorbeeld. In de Golfregio is vrijdag en zaterdag het weekend, in Iran donderdag en vrijdag en in Libanon, Marokko en Tunesië is het op zaterdag en zondag weekend. Ook ieder land kent zijn eigen feestdagen. In de Golfstaten en Iran wordt bijvoorbeeld met kerst gewoon gewerkt.

De taal kan een aardige barrière zijn. In de Verenigde Arabische Emiraten kom je ver met Engels, in Marokko en Tunesië is Frans weer belangrijker en in Iran spreken ze onder andere Perzisch. Door het gehele Midden-Oosten worden diverse Arabische dialecten gesproken. Een paar woorden of een zin in het Arabisch of Perzisch breekt vaak al het ijs.

Qua kleding dragen mannen over het algemeen een net pak in rustige kleuren. Stropdassen worden veel minder gezien en zijn in sommige landen niet acceptabel. Dames, niet elk land in het Midden-Oosten verwacht bepaalde kledingvoorschriften, maar let op dat kleding niet te strak zit, de armen en benen bedekt zijn en de hals een beetje hoog gesloten is. Alleen in Iran is een hoofddoek verplicht en in Saudi-Arabië is een abaya (lange zwarte jurk) de norm.

De eerste ontmoeting, de eerste indruk kan het verschil maken. Aan persoonlijk contact wordt veel waarde gehecht. Met een bezoek of telefoongesprek wordt vaak meer bereikt dan met een e-mail ter kennismaking. Bij een begroeting worden handen stevig geschut en als de relatie goed is, geeft men elkaar ook een kus, maar wel alleen tussen mannen onderling. Afhankelijk van het land kunt u vrouwen een hand geven. Het beste is om zowel als man en als vrouw, even te wachten hoe de Arabische man/vrouw u benadert. Geen uitgestoken hand? Groet dan met uw rechterhand op uw hart. U groet meestal de meest belangrijke en oudste personen eerst.

Kijk er niet vreemd van op als u meetings heeft met andere mensen dan afgesproken of als er tijdens de meeting getelefoneerd wordt. Het kan soms wat chaotischer zijn dan hoe we het hier gewend zijn.

Wees vooral niet te ongeduldig. U zal uw potentiële zakenpartner met regelmaat moeten ontmoeten om de relatie op te bouwen en wees loyaal naar dit contact. Bedrijven zitten vaak in de familie en bij de concurrent aankloppen kan voor gezichtsverlies zorgen.

Heeft u vragen ter voorbereiding van uw reis? Laat het Kim Mulder-Romeijn dan weten.