<  NIEUWS
VS en China weer in gesprek over handelsovereenkomst
10 juli 2019

De presidenten Trump en Xi zijn weer in gesprek over handel tussen de Verenigde Staten en China. De impasse in de gesprekken tussen beide landen is deels doorbroken tijdens de afgelopen G20.

Begin mei nog liepen de onderhandelingen vast, nadat het er juist wel op had geleken dat er een akkoord zou komen. Sindsdien is er niet meer op hoog niveau onderhandeld.

Eerder nog dreigden de Amerikanen met extra importtarieven van tussen de 10 en 25 procent op Chinese exportgoederen met een waarde van rond de 300 miljard dollar. Echter is op de G20 top toegezegd dat er voorlopig geen nieuwe heffingen zullen volgen op Chinese goederen.

De voorlopige wapenstilstand in het handelsconflict zou goed nieuws betekenen voor de wereldeconomie. De kans op een wereldwijde economische recessie neemt daardoor af. Er komt weer wat meer hoop dat beide landen erin slagen om uiteindelijk ook echt een handelsakkoord te sluiten. Zo’n akkoord zorgt ervoor dat beide landen in elk geval met elkaar in gesprek blijven over een voor beide landen acceptabele verdeling van politieke en economische macht in de wereld.