Geplaatst op:

Wat zijn Demurrage en Detention kosten?

Demurrage en Detention zijn bekende termen in de scheepvaart. Maar waarvoor worden deze toeslagen in rekening gebracht en wat is het verschil tussen die twee?

Demurrage en Detention zijn twee verschillende extra kosten die in rekening worden gebracht als een container te lang op een terminal staat en/of laat wordt ingeleverd. Het moet de handelaar stimuleren een lege container snel terug te sturen en daarmee de doorlooptijd te behouden. Daarnaast is het een vergoeding aan de rederij voor het gebruik van de container.

Een container is vaak langer in gebruik dan alleen het aantal dagen aan boord op zee, waarvoor zeevracht-kosten berekend worden. Meestal wordt de container geladen bij de leverancier (shipper) en gelost bij de afnemer (consignee). Het aantal dagen dat de container kosteloos gebruikt mag worden, oftewel het aantal dagen wat in de zeevracht-kosten zit, wordt uitgedrukt in ‘vrije dagen’.

Wanneer het aantal vrije dagen overschreden wordt en de container zich op de terminal van de rederij bevindt, is er sprake van Demurrage. Als de container zich onder de ladingbelanghebbende bevindt, worden de kosten Detention genoemd. Kort samengevat kan Demurrage gezien worden voor een vergoeding voor opslag en Detention voor de huur van de container.

De kosten worden per dag berekend en kunnen oplopen tot meer dan 100 euro per container per dag, mede afhankelijk van soort container en de terminal waar de container zich bevindt. Omdat de ruimte op terminals beperkt en dus kostbaar is, willen rederijen containers zo kort mogelijk op de terminal hebben staan. Het aantal vrije dagen voor Demurrage is daarom korter en zijn de kosten hoger dan Detention.

Wij gebruiken cookies. Learn more